Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене бе публикувана на 22

...
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене бе публикувана на 22
Коментари Харесай

До 90 дни ще стане ясно кои инвеститори имат интерес към АЕЦ „Белене“

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ " Белене "  бе оповестена на 22 май в формален вестник на ЕС и към този момент тече 90-дневният период, в който евентуалните сътрудници могат да подадат заявки за присъединяване в плана, сподели през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова в обръщението си към участниците в обичайна интернационална нуклеарна конференция Булатом, която стартира край Варна.
 
Тя уточни, че опциите по плана са по-широки - с изключение на за стратегически вложител, претендентите могат да подават интерес за владение на миноритарен дял от компанията или за подписване на контракт за изкупуване на електрическа сила от огромни индустриални потребители. По думите на Петкова все още има авансово деклариран интерес от няколко огромни компании от Китай, Русия, Франция, Съединени американски щати.

 
Проектът " Белене " ще има освен национално, само че и районно значение, добави Петкова. Тя напомни, че България експлоатира АЕЦ " Козлодуй " от десетилетия при най-високи стандарти на сигурност. По думите й приоритет за държавното управление е удължаването живота на 5-и и 6-и блок на централата. За пети блок това към този момент е реалност, а в този момент се чака лицензия и за шести, уточни Петкова.
 
Изграждането на АЕЦ " Белене " ще разреши да преаранжираме микса си, сподели ръководителят на УС на Булатом Богомил Манчев. Според него към този момент единствено атомната сила и възобновимите източници не могат да задоволят цялото ползване, тъй че страната ни не трябва да задрасква с лека ръка въглищата. Нужно е обаче да стартираме да развиваме и водородните технологии, като това ще помогне да реализираме беземисионна енергетика, сподели Манчев. Той сподели още, че би било доста добре, в случай че страната стане мажоритарен участник в плана " Белене ".

 
Възобновяемата енергетика занапред ще се развива, бе мнението на ръководителя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов. Според него зелената тематика ще става все по-актуална, изключително с оглед резултатите от изборите за Екологичен потенциал. Николов добави, че в околните години огромно предизвикателство ще е обезпечаването на фрагменти, освен за атомната, само че и за другите сфери на енергетиката.
 
Зам.-председателят на парламентарната комисия Таско Ерменков посочи, че България би трябвало да бърза оптимално с реализацията на " Белене ", защото доста страни на Балканите и в Източна Европа имат планове в областта на нуклеарната енергетика. Не бива да позволяваме никакви забавяния, с цел да не се окаже, че новата атомна централа няма къде да пласира продукцията си, уточни Ерменков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР